Uitkeringen en vrijwilligerswerk
——————————————————————————–
Wat mag nu eigenlijk wèl
en wat mag er nu niet?
Helaas wordt nog te vaak gedacht dat er alleen maar problemen komen als iemand met een uitkering vrijwilligerswerk gaat doen. Dat is jammer want er is juist heel véél mogelijk.
Nou ja, hier en daar een regel en wat dingen die gemeld moeten worden.
Duidelijke brochures
Om nu te weten hoe het precies zit heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid twee brochures uitgebracht. Een om te vertellen hoe het zit voor de vrijwilliger. De andere om uit te leggen wat het betekent voor organisaties als ze een vrijwilliger binnenhalen met een uitkering. Kom de gratis brochure ophalen bij uw lokale VrijwilligersCentrale.
Verschillende regels
Van de miljoenen vrijwilligers die in Nederland actief zijn heeft een deel een sociale uitkering. Vrijwilligerswerk doen met een uitkering kan heel goed, als er maar bepaalde regels in acht worden genomen. Voor werklozen en arbeidsongeschikten zijn er wel verschillende regels. Als u een uitkering heeft en vrijwilligerswerk doet, is het altijd verstandig hiernaar te informeren bij de VrijwilligersCentrale of de uitkerende instantie.
Criteria
Voor mensen met een WW-, IOW-, en ABW-uitkering geldt dat u altijd aan uw uitkeringsinstantie moet melden dat u vrijwilligerswerk doet. Als het om vrijwilligerswerk gaat dat buiten de normale werkuren (in weekend en s'avonds) valt of als u dit vrijwilligerswerk al deed voordat u de uitkering kreeg, is er geen enkel probleem. U mag dit vrijwilligerswerk gewoon blijven doen. Gaat het om ‘nieuw’ vrijwilligerswerk, of breidt het werk dat u deed zich sterk uit, dan gaat de uitkeringsinstantie kijken of het om ‘echt’ vrijwilligerswerk gaat. Zij heeft daar een aantal regels voor opgesteld. Als u vrijwilligerswerk via de VrijwilligersCentrale heeft verkregen, dan heeft u in het algemeen geen problemen met uw uitkeringsinstantie. De VrijwilligersCentrale toetst namelijk al het vrijwilligerswerk vooraf. Deze criteria zijn nagenoeg hetzelfde als die van de uitkeringsinstanties.
Arbeidsongeschikt
Mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, worden voor een deel als werkloos beschouwd en hebben daarom ook met bovenstaande regels te maken. Wie echter volledig is afgekeurd (80-100% of AAW) mag volgens de wettelijke regelingen wel vrijwilligerswerk doen. Mensen met een uitkering volgens de algemene ouderdomswet(AOW) kunnen elk vrijwilligerswerk doen wat ze willen.
Risico
Als u geen onnodige problemen wilt, dan meldt u het vrijwilligerswerk dat u door de week overdag doet bij uw uitkeringsinstantie. Is het vrijwilligerswerk dat via de VrijwilligersCentrale is verkregen, dan zult u geen problemen ondervinden, ander vrijwilligerswerk wordt door de uitkeringsinstanties even getoetst op ‘echt’ vrijwilligerswerk. Wie niet meldt, loopt een zeker risico. Komt de Sociale Dienst of de Bedrijfsvereniging er achter dat u onbetaald werkt, dan kan dit een vermindering of stopzetting van de uitkering betekenen. De achtergrond van deze korting is dat u, als werkloze eigenlijk steeds beschikbaar moet zijn voor de arbeidsmarkt.
Onkostenvergoeding
? U mag maximaal ? 735 per jaar (? 21 per week, maximaal 35 weken) algemene onkostenvergoeding ontvangen voor vrijwilligerswerk, zonder dat u hiervoor verantwoording hoeft af te leggen. Zie: Belastingdienst
? Een onkostenvergoeding voor vrijwilligerswerk kan nog hoger zijn, maar dan moet u de gemaakte hogere kosten ook kunnen aantonen. Niet alle instellingen willen dat betalen.
? Een vrijwilligersorganisatie is niet verplicht om een onkostenvergoeding te geven.
? U moet uw onkostenvergoeding voor vrijwilligerswerk niet vermelden op uw inkomstenbriefje.
? Van belang is dat u naast uw vrijwilligerswerk voldoende tijd heeft om te solliciteren naar betaald werk. dus gewoon veel taalfouten maken en je wordt afgewezen want er heerst een vooroordeel onder werkgevers dat je dan ongeschrikt ben als je taal fouten heb. Van zo vooroordeel kun je dus ook gebruik maken om langer vrijwilligers werk te doen.
Uw eigen keus
Het doen van vrijwilligerswerk is iemands eigen keuze en verantwoordelijkheid. Niemand kan of mag een ander verplichten tot vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk verricht u omdat u het een zinvolle tijdsbesteding vindt. Het komt uzelf ten goede en doorbreekt- of voorkomt sociaal isolement. met vrijwilligerswerk kan er een 2e arbeidsmarkt komen en kan de heerschappij van de kapitalistiche markt economie eindelijk doorbroken worden.
Vrijwilligerswerk vergroot uw vaardigheden
Vrijwilligerswerk doet u daarnaast omdat u het plezierig vindt om iets voor een ander te doen. En vrijwilligerswerk biedt u een eigen plaats binnen de samenleving en kan een opstap en aanloop zijn voor eerdere activiteiten of zelfs naar betaald werk.
Er is iets misgegaan, wat nu?
Wanneer er toch iets misgaat en u heeft zich aan de regels gehouden, neemt u dan contact op met uw lokale VrijwilligersCentrale. Die zullen dan samen met u bekijken wat er moet gebeuren om een en ander weer recht te zetten.