Klinkt echt leuk Jeroen, alleen, het is te simpistisch voorgesteld. Je kunt nu eenmaal iemand niet verplichten vrijwillig dingen te laten doen die hij of zij niet leuk vindt.
Het komt in jouw koppie gewoon niet op wat de effecten zijn van jouw verplichtstellingen. Ik heb het daar al eens eerder over gehad maar toen wilde blijkbaar niemand commentaar geven.
Voor vrijwilligerswerk heb je mensen nodig die dat uit idealisme doen. Als dat dan ook nog op termijn een baan oplevert is dat leuk meegenomen. Per definitie moet dat geen uitgangspunt zijn. De negatieve effecten zijn evident. De maatschappij zal steeds meer vrijwillersbanen gaan creeeren waar nu nog betaalde banen voor staan. Of het omhgekeerde is het geval: de maatschappij weigert te betalen voor volwaardige banen die nu door hordes vrijwilligers worden gedaan. Dat effect is al jaren aan de gang.
Met de Melkert banen zie je precies hetzelfde: langduri werklozen krijgen een Melkert baan en hopen jarenlang op een vaste baan. Helaas, het is immers veel goedkoper om gesubsidieerde banen aan te houden dan echte banen te creeren.
Met jouw simpele manier van redeneren jaag je iedereen het vrijwilligers werk in waardoor de echte vrijwilliger onder het tapijt wordt geschoffeld, waardoor echte banen niet of nauwelijks gecreeerd worden, waardoor de maatschappij een beroep kan doen op kostenloze arbeid, waardoor? Vul maar verder in.
Jouw manier van redeneren is recht toe recht aan, maar je doorziet de effecten op termijn niet.
Ik ben van mening dat een overheid in deze slechte tijden investeringen zou moeten doen om werkgelegenheid te scheppen.
Dat gebeurt niet, ergo, de overheid gaat de grootste bezuinigingsoperatie tegemoet aller tijden wat ertoe zal leiden dat de werkloosheid nog verder zal toenemen.
En waarom? Voor onze kinderen is dat allemaal bedoeld, ant die mogen we niet opzadelen met een begrotinstekort van de huidige regering. Wat een nobele gedachten, wat een onzin.
Onze kinderen profiteren toch ook van de infrastructuur die wij nu hebben aangelegd? Of bezuinigt de overheid doordat de EU een begrotingstekort wenst te accepteren van slecht 3%, waar overigens de sterkste EU landen Frankrijk en Duitsland nog boven gaan?
Ik denk dat de politiek het voortouw moet nemen. Zij grijpt slechts terug op een wapen van begin jaren 80 namelijk bezuinigen en banen schrappen.
Werkze Jeroentje, maar probeer hier maar eens over na te denken en als je hier een acceptabele oplossing voor kunt vinden mag ik die graag van jou vernemen.