De waarheid is, dat de regering weinig kan doen aan het feit, dat de werkloosheid zo nu en dan oploopt. Graag klopt een regering, zoals Paars I en II zich op de borst als de econmische situatie opveert, maar ze houden zich verdacht stil, als er een afname is van de groeicijfers.
In alle West-Europese landen loopt de groei achteruit, dus dat moet al een aanwijzing geven, dat de Nederlandse regering daar weinig aan kan doen. Een goed belastingklimaat zorgt voor een goed ondernemersklimaat, maar van de andere kant willen we een riant uitkeringsstelsel, degelijke voedselcontroles, veilige en schone openbare ruimten. Dit zal belastinggeld blijven vreten. Internationale ondernemers zouden nog wel komen, als Nederlanders iets bijzonders zouden kunnen, maar dat kunnen ze zo langzaamaan niet meer, omdat bètastudies steeds minder studenten trekken. In Azië wordt er veel meer bèta gestudeerd en liggen de loonkosten ook nog lager.
“Wat dacht je van dat leuke btw tarief van 17.5% naar 19%”
Dat leidt inderdaad tot inflatie en vraaguitval.
“Door de enorme kosten explosie die wij in een paar jaar te voorduren kregen,moesten de lonen meestijgen”
De lonen zijn gestegen door de krapte op de arbeidsmarkt. Tot voor kort was het gebruik, dat werknemers hun loon verhoogden door heel vaak van werkgever te wisselen. De CAO biedt minder ruimte, dus wat doe je: je gaat naar een andere werkgever en vraagt 30% meer. Nu is er wat meer rust op de arbeidsmarkt. In het systeem, waar men in het westen voor gekozen heeft, is enige werkloosheid noodzakelijk om de arbeidsmarkt soepel te laten draaien. Behalve werknemer ben je ook consument en het is toch prettiger als je weer fatsoenlijk geholpen wordt in een winkel en als het niet meer zo afgeladen druk is. De boog kan nou niet eenmaal altijd gespannen zijn.
“Als de kosten omhoog gaan dan moet de het salaris mee.”
Nee, dat is niet waar. Mensen besteden niet hun gehele salaris, er zijn er bij, die 1000 euro per maand sparen. Hoewel sparen voor een huishouden goed is, is het slecht voor de economie. De kostenstijging dient dus opgevangen te worden door minder te sparen.
“Ook de Euro is medeschuldig aan de hoge werkeloosheidcijfers.”
Er zijn ondernemers, die de euro misbruikt hebben om hun prijzen op te krikken, maar die zijn op één hand te tellen. De kostenstijging was ook al in het guldentijdperk aan de gang. Die komt door de gestegen loonkosten, misoogsten, strengere regelgeving (bijvoorbeeld auteursrechten in de bibliotheek, betalen voor de TV in een ziekenhuis).
“Hebben ze dan echt niets geleerd van Duitsland. Waar het oosten bij het westen kwam.”
Waarom zouden ze daarvan geleerd moeten hebben? We hebben toch niet een soortgelijke situatie gehad. Als Nederland van de Nederlandse Antillen een dertiende provincie zou maken, dan hebben we een ongeveer vergelijkbare situatie. De hereniging van Oost- en West-Duitsland is een van de redenen, waarom het in Duitsland inderdaad nog slechter gaat, maar ook de starre arbeidsmarkt is daar debet aan. Er zijn ook dingen die in Duitsland beter zijn, zoals de spoorwegen.
Voorts kan het voor de overheid geen kwaad om eens Genesis 41 te bestuderen. De zeven koeien en zeven aren dient men vrij letterlijk te nemen als zeven jaren. In de economie zit een 28-jarige cyclus, de zogeheten lange conjunctuur. In het verleden heeft een anticyclisch beleid ervoor gezorgd, dat de economie niet te ver terugviel in tijden van recessie.