Reïntegratie WAO-ers en WW-ers ligt op koers

  • Pieters

    Reïntegratie WAO-ers en WW-ers ligt op koers

    17.500 mensen weer aan het werk

    De reïntegratie van WAO-ers en WW-ers ligt op koers. Van de bijna 66.000 mensen die tussen 1 januari 2001 en 1 april 2002 zijn gestart met een reïntegratietraject zijn ruim 17.500 mensen weer aan het werk. Daarmee is het percentage mensen dat op basis van het contract 2001 weer aan het werk is gekomen, in één kwartaal toegenomen van 21 tot 27 procent. Dit blijkt uit cijfers van UWV over de resultaten die reïntegratiebedrijven tot nu toe hebben geboekt. UWV verwacht op basis van deze cijfers de doelstelling te halen om minimaal 35 procent van de mensen die aan een reïntegratietraject zijn begonnen, weer aan het werk te helpen.

    UWV stimuleert werk. Uitgangspunt daarbij is dat uitkeringsgerechtigden in eerste instantie zelf hun weg naar de arbeidsmarkt weten te vinden. Degenen die dat niet lukt, biedt UWV een reïntegratietraject aan. UWV maakt voortaan elk kwartaal de resultaten per reïntegratiebedrijf bekend (zie bijlage). Op deze manier wil UWV de transparantie van de reïntegratiemarkt bevorderen.

    In oktober 2002 publiceerde UWV voor het eerst resultaten over het contract 2001. Toen bleek dat 21 procent van de mensen een traject succesvol had afgerond. Omdat reïntegratietrajecten een gemiddelde looptijd hebben van anderhalf jaar en een maximale looptijd van twee jaar, zijn de laatste resultaten over de in 2001 gesloten contracten op 1 april 2004 te verwachten.

    Reïntegratiecontract 2001: 27 procent weer aan het werk

    In 2001 heeft UWV voor het eerst via een aanbesteding met 30 reïntegratiebedrijven contracten afgesloten voor het weer aan het werk helpen van arbeidsongeschikten en werklozen. In totaal zijn 66.000 mensen door een reïntegratiebedrijf in bemiddeling genomen. Van de 17.500 mensen die succesvol zijn gereïntegreerd, zijn 12.000 mensen arbeidsongeschikt en 5.000 werkloos. Van bijna 33.000 mensen loopt het reïntegratietraject nog. Ruim 15.000 trajecten zijn zonder resultaat beëindigd. Van de 13.000 mensen die wel zijn aangemeld, maar niet zijn gestart, blijkt een aanzienlijk deel uit eigen beweging weer aan het werk te zijn gegaan. Blijkbaar werkt het aanbieden van een reïntegratietraject stimulerend.

    Reïntegratiecontract 2002: 20.000 trajecten gestart

    In april 2002 heeft UWV met 41 reïntegratiebedrijven contracten gesloten voor de reïntegratie van WAOers en WWers. Tussen april en oktober 2002 zijn 20.000 mensen onder dit contract gestart met een traject. Hiervan zijn ruim 14.000 WAOers en bijna 6.000 WWers. UWV heeft tot oktober 30.000 mensen aangemeld bij een reïntegratiebedrijf. Bijna 1800 mensen zijn niet gestart met een traject. De eerste resultaten over 2002 zijn eind april 2003 te verwachten.

    Reïntegratiecontract 2003: start 1 juli 2003

    UWV sluit op 1 juli 2003 nieuwe contracten af met de reïntegratiebedrijven. In deze contracten zal sprake zijn van vergaande resultaatsfinanciering. Net als bij de contracten in 2001 en 2002 gaat UWV deze contracten afsluiten op basis van een openbare aanbesteding.

  • M & L

    Ja, en ?!…

  • Marco V

    De cijfers kloppen niet. Uit een onderzoek van enkele maanden geleden bleek dat maar 7% van de wao-ers reintegreerde, terwijl het UWV sprak van 10%. Het is mij dus een raadsel waarom deze percentages in enkele maanden zo spectaculair zijn gestegen.

    gegroet,

    Marco V

  • pieters

    http://www.uwv.nl/pls/uwvptl/url/ITEM/B5FD9C506600397BE03400306E25C618

  • math

    Ik denk dat re integratiebedrijven een steeds grotere rol zullen gaan spelen in de terugkeer naar het arbeidsproces. Enerzijds door de manier waarop zij anticiperen op de gehele problematiek van de client anderszijds ook door de commerciele aanpak die bedrijven aanspreekt.

    Mijn vrouw heeft een praktijk als psychotherapeute en krijgt steeds meer te maken met reintegratiebedrijven die clienten naar haar doorsturen. Zij werkt als zelfstandige en is verder niet gebonden aan ziekenfondsen en andere instanties als RIAGG e.d. Toch weten de reintegratiebedrijven en instanties haar te vinden. Belangrijkste argument: het resultaat telt. Mensen kunnen via een relatief snelle intensieve manier en zonder wachttijden van hun (vaak) psychische klachten afkomen. Voorwaarde is natuurlijk dat de client ook optimale medewerking verleent. Het reintegratiebedrijf heeft een contract afgesloten met de werkgever dat er oip gericht is om de zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Enkel het resultaat telt daarbij, ook op de langere termijn. Werkgevers hebben er niets aan als iemand weer aan de slag gaat en 1 maand later weer in de ZW of richting WAO gaat omdat hij weer afgebrand raakt. Daarbij, het kost geld, veel geld zelfs! Een reintegratiebedrijf speelt een steeds belangrijkere rol in dit geheel, veel meer zelfs dan de overheid en semi-overheid hierin tot nu toe hebben weten te spelen. Voornaamste reden is het resultaat dat zij weten te behalen. Zij zijn ook niet gebonden aan regels en voorschriften die je met name bij de overheden wel aantreft. Enkel op het resultaat worden zij afgerekend.

    Je kunt gaan steggelen over de percentages die hier naar voren gebracht worden. De een zegt 7%, de ander 10%. Op zich is dat niet interessant. Waar het om gaat is dat mensen weer aan de slag kunnen en dat zij weer uit de impasse kunnen komen ook via onorthodoxe methodieken.