ontslag wegens faillisement

  • do

    Na de kerstvakantie kregen we te horen dat het niet goed gaat met het bedrijf waar ik werk, inmiddels praten ze al over faillisement.Er wordt gesproken over dingen waar ik nog nooit mee te maken heb gehad zoals ‘non actief’ en WW uitkeringen.Wie heeft hier ervaring mee, en kan me verder vertellen wat me allemaal te wachten staat, want ik wordt gek van al die onzekerheid.Ik heb inmiddels ook een aanbod gekregen van de concurrent, moet ik eerst wachten tot ik ontslag krijg?Wat is verstandig?

    Ik ben trouwens 29 jaar en al tien jaar in dienst.

  • Math

    Je hebt een aanbod van de cocurrent? Meteen op reageren. Kijk wat zij jou te bieden hebben en pak je boeltje als de gesmeerde bliksem als dat in overeenstemming is met jouw wensen en verlangens. Je bent nog jong genoeg om een goede overstap te kunnen maken en constant in onzekerheid moeten leven is ook niet alles. Nu heb je het nog zelf in de hand, op het moment dat je eruit gekegeld wordt, als het zover komt, ben je veel meer afhankelijk van derden. Ga in ieder geval praten over een eventuele overstap.

    Succes gewenst.

  • do

    Bedankt voor je advies Math, maar kan ik niet beter wachten tot ik ontslag krijg?Want als ik het bij die concurrent niet haal, komt mijn WW dan niet in gevaar?

  • Math

    Ga er van uit dat hetgeen je bij deze werkger doet en waarin je blijkbaar goed functioneert, je datzelfde ook bij een nieuwe werkgever gaat doen. Tenminste dat is wat ik uit jouw bericht begrijp. Als je het niet redt bij je nieuwe werkgever, dan heb je m.i. gewoon recht op ww.

    Het blijft toch altijd een keuze die je maken moet en die keuze heb je altijd te maken als je verandert van werkgever. Ik heb in mijn leven diverse overstappen gedaan. Altijd heeft dat goed uitgepakt en waarom?

    Een werkgever heeft er altijd een specialist zitten die in een aantal sollicitatiegesprekken meestal precies weet welk vlees zij in de kuip hebben. Je wordt gewoon gemangeld. Als blijkt dat je niet past in de organisatie en je komt kennis of ervaring te kort zul je heus niet aangenomen worden. Daarvoor is de procedure veel te lastig en tijdrovend.

    Voor jezelf moet je weten wat je in huis hebt. Ken je sterke punten maar vooral ook je zwakke punten. Aan je sterke punten hoef je niets te doen, des te meer aan je zwakke punten. Jij zelf hebt zo'n sollicitatie gesprek voor een deel ook in de hand. Je kunt vragen stellen over het bedrijf, de organisatie, jouw toekomstige rol daarin enz. Daarna maak je voor je zelf uit of je de geschikte persoon bent om daar in dienst te treden. Als zij dat ook vinden is dat natuurlijk helemaal geweldig.

    Ik werk bij een groot IT bedrijf en doe altijd grote projecten die een looptijd hebben van ca. 1,5 jaar. Iedere keer moet ik bij mijzelf te rade gaan of een nieuwe aangeboden klus wel geschikt is voor mij. Ik werk voor andere grote bedrijven in verschillende sectoren van de industrie. Shell is een ander bedrijf dan Philips met een totaal andere bedrijfscultuur. Shell is actieg in de Oil industry maar ook in de Petrochemische industrie. Totaal verschillende werelden. Als je daar op ingezet wordt moet je ook daar weer de afweging maken: wil ik dit voor mijzelf, ben ik een speler binnen zo'n projectteam. Als je flopt kun je het binnen zo'n organisatie wel vergeten maar ook binnen je eigen bedrijf loop je een enorme deuk op.

    Waar het vooral op aankomt is zelfvertrouwen en afgaan op je eigen oordeel. Maar zelfvertrouwen blijkt de de basis te zijn van al je doen en handelen.

    Zeer zeker is het goed voor je eigen ontwikkeling als je zo om de 5 of 6 jaar overstapt op een andere werkgever. Je krijgt te maken met nieuwe inzichten, met andere organisaties andere werkzaamheden. Kortom, je eigen view wordt in belangrijke mate verruimd. Het houd jezelf ook scherp. Ik ben momenteel 52 jaar, een leeftijd waarbij sommigen al reikhalsend uitkijken naar een of andere pre VUT regeling. Ik ben nog altijd even scherp als in mijn jongere jaren. Ben volop bezig met opleidingen en het vergaren van nieuwe kennis en inzichten.

    Ik heb nog altijd even veel lol aan m,ijn job als 20 jaar geleden. Ik moet er niet aan denken dat ik 35 jaar bij dezelfde werkgever zou moeten rondhobbelen en daar dezelfde werkzaamheden zou moeten verrichten.

    Of dat voor jezelf ook geldt, zul je zelf moeten uitvinden. Die beslissing moet je zelf nemen. Ga nooit af op garanties, want die krijg je niet, zijn er ook niet.

  • Anja

    Als je je uitkering niet in gevaar wilt brengen zou ik zeker niet overstappen naar een andere baan. Mocht het bedrijf failliet gaan waar je nu werkt, dan krijg je een ww uitkering en kan je op je gemak een andere baan zoeken. Heb je een andere baan gevonden en die blijkt binnen de proeftijd niet te bevallen. Wat dan meestal ook voor de werkgever geldt (is ook een voorwaarde) dan behoud je toch je uitkering. Neem je dus je ontslag bij je huidige werkgever en ga je daar vandaan naar een andere werkgever en het bevalt niet, heb je nergens recht op.

    Kijk eens op www.werk.nl en daar vind je een link naar ‘t CWI (arbeidsburo) daar staat wel op hoe ’t precies in z'n werk gaat.

    succes

  • J

    Hoi Do. Ik heb dit pas gehad. Bedrijf failliet, geen doorstart…

    In de eerste instantie word bij bekrachtiging van het faillisement met de curator een ontslagtermijn bepaald. De eerste periode (hoe lang dat voor jou is weet ik niet) vult het UWV GAK je loon voor 100 % aan en je krijgt ook nog je achterstallige loon via deze instantie uitbetaalt. In de tussentijd heb je de mogelijkheid om werk te zoeken. Dat is niet leuk, want ze willen alles van je weten. Na de opzegtermijn moet je zelf WW aanvragen, dan word het nog vreselijker omdat je je hele financiele verleden moet achterhalen. Ga ook informatie vragen bij je verzekering. Als je verkeerd genoteerd staat, een tijd geen inkomen uit arbeid hebt en geen uitkering dan kan dat aardig in de papieren lopen omdat je dan zgn je plicht verzaakt hebt. Je krijgt dan een boete. Kwam ik gisteren net achter. Ik wist het gewoon niet.

    Het mooiste is natuurlijk en dat hoop ik voor je dat je gewoon door kunt gaan bij je bedrijf of gewoon een andere baan vind binnen de termijn.

    Niet bij je huidige werkgever weggaan, en ik wens je veel sterkte.