Groepsleider Jeugdinrichting

Elke jeugdinrichting, rijks of particulier heeft ook tot doel de eventuele stoornis of achterstand bij de jeugdige waar mogelijk op te heffen of te verminderen. Het is de taak van de groepsleider in het bijzonder de jeugdige zo goed mogelijk te begeleiden en voor te bereiden op de terugkeer naar de maatschappij. U krijgt te maken met jongens of meisjes met verschillende achtergronden, uit verschillende culturen en van verschillende leeftijden. Vaak is sprake van agressie-, verslavings-, hechtings-, randpsychiatrische en/of seksuele problematiek, veelal in combinatie met delictgedrag.

Het werk

In de inrichtingen krijgen de jeugdigen tijdens het dagprogramma met verschillende personeelsleden te maken. Degene die echter het meest met ze in contact komt is de groepsleider. U geeft uitvoering aan de pedagogische opdracht die o.a. inhoudt:

voorwaarden scheppen voor de ontwikkeling en zelfontplooiing;

hun ontwikkelingskansen vergroten;

activeren en sturen van hun mogelijkheden;

zorgdragen voor een positief psycho-sociaal klimaat in de inrichting;

jeugdigen leren verantwoordelijkheid te dragen.

Uw functie kent vier hoofdtaken

Opvoeding/begeleiding

Uw kerntaak is de opvoeding van de jeugdigen. In de dagelijkse omgang tracht u hen waarden en normen bij te brengen, omgangsvormen aan te leren en leren omgaan met regels. Op deze wijze worden ze geholpen adequate reactiepatronen te ontwikkelen. Het tekort aan sociale vaardigheden en zelfredzaamheid is vaak mede oorzaak van de ontstane problematiek. Daarom begeleidt u hen in het verwerven van deze vaardigheden. U stimuleert tot het ondernemen van activiteiten en studieprogramma?s en ondersteunt de uitvoering van het educatief programma. U verzorgt sport-, spel-, en expressieprogramma?s en geeft, indien daartoe aanleiding bestaat, individuele lessen. Een bijzondere verantwoordelijkheid kunt u hebben in de functie van mentor van één of meer jeugdigen. U begeleidt de jeugdige bij het ontvangen van bezoek.

Tevens onderhoudt u contacten met diverse externe instanties en met de betrokken relaties van de jeugdigen.

U observeert en rapporteert u over het gedrag van de individuele jeugdige en de interactie in de groep. Daartoe onderhoudt u binnen de inrichting contacten met andere disciplines.

Verzorging en dienstverlening

U draagt zorg voor de verdeling van eten, drinken en soms medicijnen en bent verantwoordelijk voor de hygiëne in de woon- en werkafdeling binnen de inrichting. U bent tevens verantwoordelijk voor de zorg en begeleiding van de jeugdigen die op de eigen kamer, in de opvangkamer of in afzondering verblijven.

Beveiliging

U zorgt u voor een goed verloop van de dag-orde en treft maatregelen om de orde, rust en veiligheid in de inrichting en de afzonderlijke units te waarborgen danwel te herstellen. Dit met inachtneming van de veiligheidsvoorschriften.

Overleg en samenwerking

Al uw taken kunnen alleen op een goede en verantwoorde wijze plaatsvinden als u actief deelneemt aan het team-, werk- en pupillenoverleg. Als mentor neemt u deel aan besprekingen over het verblijfsplan/behandelplan. Ook levert u een bijdrage aan de opbouw van het plan. U adviseert en informeert de direct leidinggevende over knelpunten in de uitvoering van het verblijfs-/behandelingsbeleid en het veiligheidsbeleid.

Functie-eisen

Functie-eisen rijksinrichtingen

minimaal 23 jaar zijn;

in het bezit zijn van een relevant MBO-diploma (bijvoorbeeld MBO-SPW, MBO-IW, MTS, MDGO, PA, Verpleegkunde B) of een hiermee te vergelijken opleiding, dan wel bereid en geschikt zijn om een relevante MBO-opleiding te (ver)volgen;

affiniteit hebben met de doelgroep;

kunnen functioneren in een team en om kunnen gaan met spanningen en belangenverschillen;

bereid zijn om in onregelmatige dienst te werken (en in een enkel geval slaapdiensten te verrichten);

beschikken over een goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid;

positieve uitkomsten naar aanleiding van een medische keuring, een conditietest, een antecedentenonderzoek en een psychologisch onderzoek.

Kennis van methodisch handelen en observatie strekt tot aanbeveling. Per inrichting, soms zelfs per unit/afdeling binnen een inrichting, kunnen de aanstellingseisen enigszins afwijken.

Functie-eisen particuliere inrichtingen

Om voor de functie in een particuliere inrichting in aanmerking te komen moet u:

in het bezit zijn van een relevant MBO-diploma of een hiermee te vergelijken opleiding, danwel bereid en geschikt zijn om een relevante MBO-opleiding te (ver)volgen;

affiniteit hebben met de doelgroep en in staat zijn te enthousiasmeren;

kunnen functioneren in teamverband en om kunnen gaan met spanningsvelden en belangenverschillen;

beschikken over een goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid;

bereid zijn om in onregelmatige dienst te werken (en in een enkel geval, afhankelijk van de inrichting, slaapdiensten te verrichten).

Een psychologisch onderzoek en een medische keuring kunnen deel uitmaken van de selectieprocedure. Per inrichting, soms zelfs per unit/afdeling binnen een inrichting, kunnen de aanstellingseisen enigszins afwijken.

Dienstverband

In een rijksinrichting wordt u aangesteld als ambtenaar in tijdelijke dienst met een proeftijd van maximaal twee jaar. Direct na indiensttreding begint in de meeste gevallen een begeleide inwerkperiode. Dit betekent dat u meeloopt met een ervaren collega en dat functioneringsgesprekken met u worden gehouden. Tevens volgt u een verplichte introductiecursus.

Een vaste aanstelling volgt na maximaal twee jaar na indiensttreding, op voorwaarde van een positieve beoordeling en een met goed resultaat afgeronde introductiecursus.

U wordt in een particuliere inrichting meestal aangesteld voor de duur van een half jaar, waarin gewoonlijk een evaluatie en beoordeling plaatsvinden. Tijdens deze eerste zes maanden krijgt u een mentor toegewezen die zorg draagt voor uw begeleiding en inwerkperiode. Bij gebleken geschiktheid kan vervolgens nog een tweede halfjaar-contract worden aangeboden. Als blijkt dat u de opgedragen werkzaamheden goed en volledig vervult en de introductiecursus met goed resultaat heeft afgerond, kan een vast dienstverband worden aangeboden.

Salaris en vooruitzichten

Bij de rijksinrichtingen is de functie ingedeeld in salarisschaal 7 van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984. Bij indiensttreding wordt uw salaris echter worden afgestemd op uw opleiding, ervaring en leeftijd. Veelal betekent dit een inschaling in schaal 6 en bevordering naar schaal 7 na gebleken geschiktheid. Een vaste aanstelling volgt na maximaal twee jaar na indiensttreding, op voorwaarde van een positieve beoordeling en een met goed resultaat afgeronde introductiecursus.

Inschaling bij particuliere inrichtingen geschiedt, afhankelijk van leeftijd, opleiding en werkervaring, met toepassing van de salarisregeling volgens de CAO-Jeugdhulpverlening.

Bel voor een informatiepakket groepsleider 0800 7777 333