Bewaarder worden?

  • vb

    Bewaarder

    De bewaking en beveiliging van gevangenissen en huizen van bewaring wordt uitgevoerd door een speciale personeelsgroep: de bewaarders. De leden van deze aparte bewakingseenheden hebben, in tegenstelling tot de penitentiair inrichtingswerkers, beperkt contact met gedetineerden. Beveiligen van gebouwen en terreinen gebeurt vanuit vaste posten en met behulp van moderne communicatie- en beveiligingsapparatuur, zoals: camera?s, monitoren en radardetectie.

    Het werk

    Verrichten van portiersdiensten is één van de belangrijkste taken. Als dienstdoend portier word je gezien als het “visitekaartje” van de inrichting. Dat breng je tot uiting met correct optreden en een verzorgd uiterlijk.

    Je bent verantwoordelijk voor het inkomend en uitgaand verkeer. In de meeste inrichtingen worden de deuren vanuit een beveiligde portiersloge elektrisch bediend. Verder bestaat het werk uit het in- en uitschrijven van bezoekers, aan de hand van een legitimatiebewijs en het controleren van bezoekers en personeelsleden bij de detectiepoort op verboden “metaalwaren”. Ook houd je toezicht op de in- en uitvoer van goederen. De pakketjes en tassen van de bezoekers worden met behulp van doorlichtapparatuur geïnspecteerd op contrabande. Het beheer en de uitgifte van sleutels en P.Z.I. ?s (Personen Zoek Installaties) met ingebouwd persoonlijk alarm of van portofoons is ook een belangrijke taak.

    Je doet ook dienst in een meldkamer of Centraal Post. Van hieruit heb je directe verbinding met bijvoorbeeld politie en brandweer. Alle beelden van de toegangssituatie verschijnen afwisselend op de monitoren. Tijdens de nachtdienst kan je fungeren als coördinator. Dat betekent dat je bij eventuele calamiteiten hulp kan inroepen van collega?s bij andere afdelingen binnen het complex. Je houdt indirect toezicht op gedetineerden tijdens het bezoekuur, het luchten en bij diverse activiteiten, zoals sport. Tijdens de nachtdienst loop je meerdere malen inspectierondes. Die worden tegenwoordig vaak met behulp van computers vastgelegd. Begeleiding en vervoer van gedetineerden doe je samen met collega?s.

    Soms word je belast met het bewaken en beveiligen van gedetineerden in particuliere ziekenhuizen. Je ziet er op toe dat de gedetineerde niet ontvlucht, maar je bent er ook ter voorkoming van eventueel geweld tegen de gedetineerde zelf.

    Functie-eisen

    Om voor de functie van bewaarder in aanmerking te komen moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

    bij voorkeur tussen 19 - 24 jaar;

    een redelijke algemene ontwikkeling op LBO-of Mavo-niveau;

    goede lichamelijke conditie;

    de interne penitentiaire opleiding volgen;

    in de standplaats of directe omgeving wonen;

    onregelmatige diensten draaien;

    een uniform dragen.

    Om deze functie goed te kunnen vervullen is ook een aantal vaardigheden en eigenschappen nodig. Je moet op correcte en tactvolle wijze met mensen om kunnen gaan. Andere eisen zijn: evenwichtigheid, geduld, zelfbeheersing en doortastendheid.

    Basisopleiding bewaarder

    Om de functie van bewaarder goed te kunnen vervullen, zijn voldoende kennis en vaardigheden en een goede beroepshouding noodzakelijk. In de verplichte bewaardersopleiding komen daarom de volgende aspecten aan de orde:

    beveiliging

    kennis van de penitentiaire organisatie en de regels binnen de penitentiaire inrichting

    professioneel omgaan met gedetineerden.

    Duur 70 dagen: 40 cursusdagen, 30 stagedagen.

    Begeleiding

    De lessen worden gegeven door een team van docenten. Elke cursusgroep heeft een klassendocent, die kan worden geraadpleegd bij allerlei aangelegenheden zowel individueel als van de groep. Tijdens de stages legt de klassendocent stagebezoeken af aan de cursisten in de inrichtingen. Tijdens deze bezoeken kunnen de cursist en de klassendocent onderwerpen ter sprake brengen, die te maken hebben met de voortgang en ontwikkeling van de cursist tijdens de opleiding.

    Tijdens de eerste stage wordt de cursist in de inrichting begeleid door een mentor: een personeelslid dat al wat langer in dienst is en die een opleiding tot mentor heeft gevolgd.

    Stages

    Tijdens de stages die men meestal in de eigen inrichting loopt, worden de cursisten geacht ook tijd te besteden aan de opleiding. Zij dienen in de inrichting sportlessen te volgen om hun conditie en zelfverdedigingsvaardigheden op peil te brengen of te houden. Ook dient men zich gedurende deze stageperiodes voor te bereiden op een aantal examens.

    Sollicitatieprocedure

    De sollicitatieprocedure is als volgt:

    inzenden van vragenlijst voor sollicitanten

    eventueel voorlichtingsbijeenkomst met korte schriftelijke psychologische test

    gesprek met een selectiecommissie en eventueel een benoemings-adviescommissie

    psychologisch onderzoek

    medische keuring

    sporttest

    antecedentenonderzoek (?justitieverleden?)

    Salaris en vooruitzichten

    Inschaling bij indiensttreding gebeurt meestal in schaal 3 van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren. Bij goed functioneren komt er een jaar na indiensttreding één periodiek bij. Na twee jaar volgt dan een vaste aanstelling en bevordering naar schaal 4. Mits je de basisopleiding voor bewaarders met goed gevolg hebt afgerond en een goede beoordeling hebt.

    Wanneer je minimaal twee jaar ervaring hebt opgedaan als bewaarder kun je solliciteren naar een andere functie bij het Gevangeniswezen. Bijvoorbeeld naar penitentiair inrichtingswerker (piw-er) of medewerker arbeid.

    Meer Info? Bel voor een informatiepakket bewaarder met 0800 7777 333

  • Asontoe

    bewaarder woorden

  • Denise

    Als je ziet wat je allemaal moet doorstaan bij selectie en dan het netto salaris ziet snap ik waarom er een groot tekort is !!!!!!!! Begin eerst 's deze functies op mbo te zetten dan kunnen deze salarissen omhoog,maar dat gebeurt niet want het mag allemaal niet teveel kosten van DEN haag !!!!

  • ilyas

    ik zou graag voor deze functie willen soliciteren maar zou graag een solicitatie formulier willen ontvangen.

    Met vriendelijke groet ilyasRakili

  • Tony Eijgenhuijsen

    waar kan ik solliciteren?

  • Vilseledd

    Ze zoeken iets nozelere mensen, die thuis zijn in de Gregoriaanse kalender.

  • Erwin Boxem

    Het lijkt mij leuk en spannend om bewaarder te worden maar ben 31 jaar kan ik de bewaarder opleiding wel doen op die leeftijd?

  • john van Doorn

    Ik zou graag de gids willen ontvangen bewaarder, m v r g John van doorn