PERSBERICHT

Lijsttrekkersdebat op 19 februari

In verband met de gemeenteraadsverkiezingen op 6 maart 2002, organiseert het Komitee Amsterdam Tegen Verarming op dinsdagmiddag 19 februari 2002 een lijsttrekkersdebat onder het motto:

“ Minimabeleid in Amsterdam, overbodig of nog steeds broodnodig?”

Het debat wordt gehouden in het pand van het HTIB, Eerste Weteringplantsoen 2C, van 14.00 - 17.00 uur

Aan het debat doen mee: Duco Stadig (PvdA), Geert Dales (VVD), Maarten van Poelgeest (GroenLinks), Saskia Bruines (D66), Hester Maij (CDA), Remine Alberts (SP), Hansje Kalt (Amsterdam Anders/ De Groenen).

Het debat wordt geleid door theoloog/journalist Erica Meijers.

Nadat jarenlang een beleid gericht op ‘ werk werk werk ’ als de oplossing voor armoede werd gevoerd, is er in de afgelopen collegeperiode, mede op aandrang van het komitee ATV, een behoorlijk minimabeleid tot stand gekomen. De erkenning dat betaald werk lang niet altijd leidt tot een weg uit armoede, de erkenning dat betaald werk voor veel mensen niet is weggelegd en de erkenning dat het sociaal minimum structureel te laag is, droeg er toe bij dat er sociaal beleid kwam, gericht op het verbeteren van de positie van de minima in Amsterdam. Op de armoedeconferentie die op 1 februari door de gemeente werd georganiseerd bleek dat het beleid succesvol was. Er werd een groot aantal mensen bereikt en veel mensen waren tevreden, met name over de plusvoorziening. Uit de cijfers bleek ook dat dit beleid hard nodig is. Eenvijfde van de Amsterdamse bevolking leeft rond het minimum. Dat is bijna twee keer zoveel als het landelijk gemiddelde. Eenderde van de kinderen in Amsterdam groeit op in armoede.

De vraag is of het armoedebeleid in de nieuwe collegeperiode wordt voortgezet. Door de ingreep van minister Vermeend in de sociale dienst, is de gemeente zwaar onder druk komen te staan. Inhoeverre zal dit ten koste gaan van het minimabeleid.

Bovendien wordt de druk op uitkeringsgerechtigden om betaald werk te zoeken verhoogd. De uitspraken van wethouder Hooijmaijers dat arbeidsgehandicapten nog altijd chocoladeletters kunnen inpakken en van de nieuwe directeur van de sociale dienst van Amsterdam, de heer Jansen doen het ergste vermoeden. Als de laatstgenoemde het voor het zeggen krijgt, gaat een groot aantal bijstandsgerechtigden er flink op achteruit. Hij pleitte voor een onderscheid tussen mensen die kunnen werken en mensen die dat niet kunnen. Wat hem betreft wordt de uitkering van de eerste groep met honderd euro verlaagd, de tweede groep zou er 200 euro in maand op vooruit kunnen gaan. Hiermee gaat hij volstrekt voorbij aan de kritiek van de anti-armoedebeweging dat sociaal minimum al jarenlang te laag is om van rond te komen.

Uit de serie conferenties over het werkgelegenheidsbeleid van de gemeente Amsterdam die het komitee ATV in samenwerking met de FNV in januari en februari vorig jaar organiseerde, werd bovendien duidelijk dat het met de rechten van werkzoekenden vaak droevig gesteld is en dat betaald werk lang niet altijd een weg uit de armoede is. Wat dit betreft is er nog veel te verbeteren.

In het lijsttrekkersdebat staan bovengenoemde thema's centraal.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Komitee Amsterdam Tegen Verarming

Noordermarkt 26

1015 MZ Amsterdam

tel: 020 6223289

email: diskadam@xs4all.nl