arbeidsmoraal

  • laurens

    Omdat men vindt dat je moet werken voor je geld, is werkloosheid niet sociaal geaccepteerd.

    De geschiedenis leert dat de moraal veranderd. Wellicht dat over honderd jaar een situatie is ontstaan dat bijna niemand meer aan het arbeidsproces deelneemt. Dat er dan helaas nog enkelen zijn die moeten werken.

    Laten we eerlijk zijn: veel werk is toch niet leuk? Zijn de sociale contacten van een cassiere in een supermarkt met haastige klanten waardevol? Men mag de sociale voordelen van werk niet overdrijven, ze zijn ook vaak een nadeel als men gedwongen wordt samen te werken met een ettertje.

    In een land als Japan werkt men zich dood. Willen wij dat ook?

    Trouwens, wat is arbeid? Een aandeelhouder werkt ook niet voor zijn geld.

    Dat is wel sociaal geaccepteerd. Gaat het alleen om de poen?

  • Marc

    Heel simpel: vele handen maken licht werk

  • Janneke

    Als je praat over arbeidsmoraal moet je inderdaad een stukje terug in de geschiedenis. Werk was vroeger een kwestie van overleven. Werkte je niet was je ten dode opgeschreven om zo letterlijk te zeggen. Maar tegenwoordig is het moraal van werk verlegd. Je kunt zeggen dat werken in Nederland een kwestie is van overleven, maar waarom leven we dan in een 24-uurs economie? Waarom werken we meer dan 40 uur in de week, staan we elke dag 2 maal in de file en vinden we het heerlijk om gejaagd door het leven te gaan? We leven razendsnel en de technologie groeit met ons mee en soms zelfs nog sneller. Mensen kunnen niet zonder werken. Wij willen luxe. Wij willen ook die nieuwe breedbeeld, een mobiele telefoon, een grote autorijden, een dvd-speler en elk jaar op vakantie naar een warm land. De mens kan niet zonder luxe!

    Daarnaast komt erbij dat mensen op zoek zijn naar de kick in het leven. Het leven mag niet saai. Al die Yuppen werken 40 uur in de week, nemen bergen mee naar huis. Werken in de auto, tijdens het sporten, als ze bij pa en ma op de koffie gaan. Geld verdienen! Bezig zijn! Hoe ver kan je gaan tot je kapot gaat? En daarbij komt nog: Wat doen ze dan met het geld? Zeg gaan er mee skydiven, een expoditie naar de Noordpool, diepzeeduiken, op safari en noem al die extreemsporten maar op! Geld, geld, geld! Wij kunnen niet zonder geld! Waarom accepteren we aandeelhouders? Zij hebben geld! Heel onze maatschappij draait om geld! Zonder geld kan je niks, ben je niks! Dat is de instelling van de maatschappij! Of dit een goede instelling is, is zeker ter discussie te stellen, maar zo is het nu eenmaal wel!

    groetjes Janneke

  • Marc

    Zit een hele grote kern van waarheid in Janneke, maar gelukkig geldt dit allemaal niet voor iedereen. Hoe ver je hiermee kunt gaan verschilt van persoon tot persoon.

    En wat een ander met z'n geld doet moet ie zelf maar weten.

    Groetjes, Marc

  • laurens

    Ja Janneke, dat heb je allemaal goed gezien!

    Veel overbodige milieu-vervuilende flauwekul! En dan het contrast met de armoede.

    Dan gaan die snobs naar Zuid Afrika en dan zegt de reisleider wanneer ze bij een krottenwijk komen:“blijft u in de bus, buiten is het erg gevaarlijk!”

    En dan kijken die verveelde yubs door het raam naar buiten en dan zien ze de armen. Maar daar praten ze niet mee omdat er een scheiding is. Is dat niet vreemd? En dan zeggen ze tegen elkaar: “erg he, stel je voor dat je in zo een krot moet leven, wat hebben wij het toch goed.”

    En dan denken ze aan hun mooie huis, twee auto's en dubbele baan.

    En hun volgende vakantie…

  • Daniella

    Of men loopt elkaar in de weg.